Våra djur

Gården fylls sakta på med djur, främst för självhushåll men överskottet som till exempel ägg finns också till försäljning. 
Vill du följa oss på vägen till mer självförsörjning så kan du gärna göra det på Instagram och/eller Facebook.

Drömmen är att kunna visa upp djuren för er besökare i framtiden, jag hoppas ni har tålamodet att invänta när den tiden är mogen och gården är iordningställd för det.


Höns

På gården bor 30 hönor och 3 tuppar  som är av raserna Bjurholmshöns, Hedemorahöns, Maran, Silverudds blå, Skånsk blommehöna och Brahma samt  några som är blandraser. 
Under våren, sommaren och hösten får hönorna och tupparna gå ute och sprätta i jorden och njuta av alla olika väderlekar.

gårdsbutiken kan du under de varmare månaderna köpa gårdens ägg.


Har du någon gång bakat en kaka av sommarägg?
Din sockerkaka blir så gul som om du haft saffran i den, det är fantastiskt!
Hunden Sjïjlla

Sjïjlla är umesamiska och betyder glöd.

Sjïjlla är av rasen Shetland Sheepdog som ursprungligen kom från Shetlandsöarna. Sheltien som den också kallas var en gårdshund som både skulle valla fåren men även vakta grönsakslandet. 

En hund i perfekt storlek med bra päls som klarar vinterkylan. Hon håller sig på gården och smiter sällan iväg på egna äventyr. 

Vill du veta mer om denna ras så kan du läsa på Svenska Kennelklubbens sida för Shetland Sheepdog.

Jämtgetter

I getstallet bor fyra Jämtgetter som är anslutna till genbank. De äldre getterna som heter Alma och Greta och kom till gården i oktober 2020 och så har vi deras döttrar Radna och Árra som föddes sommaren 2021.
Alma och Greta har kommer ursprungligen från Aijsjaurgården utanför Arjeplog.
Vill du veta mer om Jämtgetter, andra allmogegetter eller om att vara genbank kan du läsa mer hos Föreningen Allmogegeten.


Katten Zeke

Med sina 21 år på nacken är Zeke den äldste bland oss. Det finns ett sätt att räkna om kattår till människoår och gör man det då är Zeke nu 100 år.
Zeke är en blandraskatt som ursprungligen kommer från Boden, han har bott större delen av sitt liv i Lomträsk utanför Arvidsjaur men har flyttat till oss för en tid sedan då hans husse lämnade jordelivet.
Han gjorde sig snabbt tillrätta i sitt nya hus och accepterade sin nya livssituation.

Han är en pigg gamling som fortfarande kan busa när han känner för det. Men är vädret dåligt så lägger han sig och sover otaliga timmar.

Vi får se vilka djur som flyttar in på gården i framtiden!?

~ [Kor] [Grisar] [Ankor] ~

Kontakta oss gärna

Adress

Rádnagård

Myrheden 7

Arjeplog

93896

Mailadress
Telefonnummer