Prova dig fram!

Har du aldrig provat så vet du inte.

Jag vill prova, jag vill lära, jag vill utvecklas.
Jag tänker att jag kommer att ångra mig en vacker dag om jag inte provar mig fram idag.
Det finns alla de skyll i världen för att skjuta saker på framtiden. 
- När jag är ... i livet ska jag ...
- Bara jag blir färdig med allt detta så ska jag göra det där.
- När jag bli pensionär ska jag göra allt jag drömt om.
Men det enda jag vet med säkerhet är att jag lever just i detta nu och sen kan det faktiskt vara för sent.

Vi flyttade hit till Rádnagård för snart 3 år sedan.
En riktig barndomsdröm att få bo på en gård som man kan fylla med djur! 


20190902_184143jpg
20220915_173200jpg


Vi hade knappt hunnit bo här i 2 månader innan de första hönsen flyttade in. <3
Vilken kärlek, vilken lycka. 
Jag började snabbt kalkylera och fundera hur jag skulle kunna utöka min lilla flock höns så att det skulle vara möjligt att sälja ägg så även andra människor skulle kunna njuta av dessa små delikatesser. Jag kom fram till att om jag hade ca 50 höns som i alla fall la 0,5 ägg/dag så skulle jag gå några kronor plus.
Nu har jag provat med olika raser som till exempel, Bjurholmshöns. Hedemora, Skånsk blommehöna, Brahma, Maran och några blandraser. 
Sällan och aldrig kom jag upp i 0,5 ägg/dag/höna och väldigt ofta var det något ägg som hade gått sönder i olika redan på grund av söndertramp eller att någon höna hackat sönder. Det resulterar i att alla ägg som ligger i samma rede blir jättekladdiga och går då inte att sälja.
Så det som skulle bli en några kronor plusaffär blev en flera kronor minusaffär.
Men jag provade i alla fall!
Just nu är det paus i hönsbranchen så hönshuset gapar tomt. 
Jag ska fundera över andra typer av lösningar eller om det blir ett femtal höns för husbehov längre fram.Tar_du_ansvar_for_ditt_liv_Ar_det_du_som_styr_skutan_eller_aker_du_bara_med__Bara_jag_vinner_massa_pengar_sa_ska_jag_jpg
Jag fick ett meddelande från Jenny i Aisjan en dag då hon undrade om jag ville köpa två hennes Jämtgetter. Glad i hågen tackade jag ja till erbjudandet och de två getterna Alma och Greta flyttade hit i oktober 2020. En tid därefter så hämtade vi en bock i Östersund som hette Chili, honom ägde jag tillsammans med Jenny så att vi skulle samarbete och ha honom en del av året var till våra getter. 

Efter honom fick vi tre get-killingar, Greta fick först lilla Radna och sedan fick Alma tvillingarna Árra och Rájrrie.
Vilken rolig tid med små killingar på gården! Men oj vad dom har varit på rymmen.. 
Vi bor just bredvid en väg där man får köra 100km/h förbi så det har varit en del skräck i dessa rymnings-tillbud. 
En dag så hittade Jenny bocken Chili död i sin hage, helt utan synbar anledning så hade hans liv tagit slut. Så det blev bara en omgång killingar med den bocken.
Killingen Rájrrie hade också otur och förolyckades i hagen när hon bara var någon månad gammal. 
Att hitta någon fler att samarbeta med Jämtgetter i detta område visade sig vara svårt och de flesta besättningar finns minst 30 mil bort. 


Smattingarna_har_anlant_Som_vi_har_vantat_Har_sagt_i_ungefar_15_manad_att_snart_ar_det_dags_Allt_ser_ut_att_ha_gatt_bra_jpgUnder året 2021-2022 har jag läst en utbildning vid Bäckedals folkhögskola som heter "Regenerativt lantbruk och holistic management". 
Jag har lärt mig att försöka se på det sammanhang jag befinner mig i och vart jag vill och är på väg, vad som passar in i det liv jag vill leva och hur jag ska tänka för att komma mig dit jag vill.

Gården och markerna där jag bor är främst anpassad till kor. Marknaden för nötkött finns. 
Skulle jag fortsätta att satsa på getterna så skulle det vara svårt att få sälja köttet och det finns redan en getgård i kommunen där man gör getost, så jag anser att den marknaden är mättad här.
Efter mycket stötande och blötande så kom jag fram till att avyttra getterna för att göra plats åt kor istället. 
Det är fruktansvärt tomt utan getterna men arbetet med att ständigt jaga in dom eller bort dom från grönsakslandet är ganska skönt att slippa.
Nu har jag provat att ha getter på gården och det ångrar jag verkligen inte, men det var inte rätt i varken tiden, för markerna eller för ekonomin.

Sommaren 2022 den 5 juli på morgonen körde en stor lastbil in. Några dagar innan hade jag ringt och meddelat Birgitta som bodde här på gården innan oss att snart så finns det kor på gården igen. Detta mottogs precis som jag tänkt mig med stor glädje. När Birgitta och hennes man Gunnar bodde här hade dom som mest 23st mjölkande fjällkor i ladugården.
Lastbilen backade in mot hagen jag hade gjort klar till korna, det hördes ett hiskeligt råmande inifrån. Det var verkligen en spännande morgon när vi släppte ut mina - va!? - MINA Herefordkor. Innerst inne har det alltid varit min stora dröm att få jobba med kor på något sätt. Men det har alltid känts som allt för stora djur och allt för svårt. 
Men i och med utbildningen som jag gick så samlade jag på mig en hel del kunskap, ett nätverk men även mod att våga prova.
Korna kommer från en gård nedanför Örnsköldsvik som heter Lobackens Hereford.  

20220806_153549jpgpng

Nu har det gått några månader som koägare och jag vet såklart inte om jag kommer att få det att fungera, det är mycket att tänka på och en hel del investering av både pengar och tid innan det kommer att komma in några kronor från försäljning av kött. 

Regenreativt lantbruk och holistic management
Det handlar om att regenerera markerna, att markerna ska bli bättre, det pratas mycket om hållbarhet i vårt samhälle men det räcker inte.
Hållbarhet är en rak linje medan regenerativt pekar uppåt. Sen har vi det lant- eller jordbruk som har en linje som pekar nedåt där markerna degenereras.
Med holistic management så ser man på helheten och använder sig av ett ramverk för beslutsfattande i komplexa sammanhang. Det gäller ekonomin, det sociala och de ekologiska aspekterna.
Läs gärna mer om Regenerativt lantbruk. 
 
Herregud, vad jag fumlar mig fram ibland, funderar hit och dit över ditt och datt, hur var det nu man gjorde det där, vad var det dom sa?

Men jag provar i alla fall att leva min dröm om än det ofta är en lite krokigare väg.

Tusen tack för att du läst ända hit, det gläder mig verkligen. 

Önskar dig allt gott!

Lotta